Що таке домен та навіщо він потрібен?

Доменне ім’я – це Інтернет-адреса, яку ви вводите в браузері, щоб знайти компанію, послугу чи организацію в Інтернеті та зв’язатися з ними. Прикладом доменного імені є www.miydomen.com.

Більшість людей хочуть отримати коротке доменне ім'я, яке буде співзвучно з родом їх діяльності.

Найбільш поширеним доменом верхнього рівня є домен .com. Таких доменів у всесвітній мережі близько 82 мільйонів. Серед інших розповсюджених доменів першого рівня є .net, .org, .info, .biz, .us

kvalifik cd79oBJrIWw unsplash

Як зареєструвати домен

Перш за все необхідно обрати доменне ім'я, яке б відображало вашу діяльність чи тематику ресурсу (Вашого сайту). Далі потрібно визначитись з доменом верхнього рівня. Він може бути:

першого рівня (наприклад, .com, .net, .ua)
другого рівня (наприклад, .com.ua, .net.ua, .kiyv.ua)

Далі на сайті реєстратора доменних імен спершу треба перевірити чи доменне ім'я вже зайняте. Якщо так, спробувати інше схоже ім'я. Після того як знайдете доступний домен, треба оформити заявку на реєстрацію домена.

Вартість

Доменне ім’я можна зареєструвати безкоштовно або купити домен більше ніж першого рівня. Вартість залежатиме від кількох факторів, наприклад від розширення домену (TLD) і обраного вами реєстратора. Ціна доменного  ім’я може коливатися від 5 до 50 доларів на рік. Але ж є і преміальні доменні імена, які можуть коштувати тисячі або навіть мільйони доларів.

Cost money

Потрібен сайт з безкоштовним доменом? Або зарееструвати новий домен?

Українські домени

1 грудня 1992 - Джонатан Постел (IANA) делегує домен першого рівня коду України UA, приватним особам, Олегу Волощуку й Ігорю Свиридову. Англійське найменування: .ua country code Top Level Domain (.ua ccTLD). У 2010 році кількість зареєстрованих доменів сягнула 500 тисяч. Цього ж року з’явилася можливість реєстрації кириличних доменних імен третього рівня. Пік реєстрації доменних імен припав на 2012 рік , коли кількість доменів була більше 600 тисяч. Але згодом кількість зменшилась і коливається між 500 та 600 тисяч. Найпопулярніші домени: com.ua, kiev.ua, in.ua.

Безкоштовні домени

Безкоштовні домени достатньо поширені в Інтернет. Багато хто не бажає платити за домен з різних причин. Для когось домен потрібен щоб вести приватний блог. Хтось вважає що домен не вартий грошей. Для когось перевірити свої навички у веб програмуванні.

Так, дійсно, безкоштовний домен можна отримати за 15 хвилин.

Багато хостерів пропонують домен 3-го рівня разом з хостінгом. Домен 3-го рівня виглядає так: yourname.besite.ws. 

.pp.ua - Український сервіс доменних імен пропонує до реєстрації домени 3-го рівня. Можна реєструвати тільки для приватних осіб. https://pp.ua/

.tk - Національний домен для Токелау. Найпопулярніший серед безкоштовних доменів, та другий серед усіх доменів. http://www.dot.tk/

.ml - Національний домен для Малі. http://www.dot.ml/

.ga - Національний домен для Габону. http://www.my.ga/

.cf - Національний домен для Центральноафриканської Республіки. http://www.dot.cf/

.gq - Національний домен для Екваторіальної Гвінеї. http://www.dominio.gq/